fackliganyheter.nu
(Foto: Vårdförbundet)

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro kommenterar medlemmarnas lönespridning. Foto: Vårdförbundet

Sjuksköterskors löner
fortfarande hoppressade

vårdlöner Genomsnittslön för sjuksköterskor i landstingen är idag 26 876 kronor i månaden. Det visar ny statistik från Vårdförbundet. Den visar också att lönespridningen är svag.

25 Apr 2012

Förbundets redovisning gäller lönerna i slutet av förra året. Länsvis och för förbundets fyra yrkesgrupper , sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensköterskor och biomedicinska analytiker.

Mest tjänade barnmorskor i Stockholm, 31 312 kronor i månaden. De var också de enda som nådde över 30 000-kronorsnivån. Längst ner i statistiken återfinner vi röntgensjuksköterskorna i Kronobergs län med 25 025 kronor.

Det betyder att lönerna i vården – liksom i hela den kommunala sektorn trots många års fackliga ansträngningar – fortsatt är mycket hoppressade. Vilket självklart bekymrar ordförande Sineva Ribeiro.

– Sen strejken 2008 har det hänt ytterst lite med lönespridningen skriver hon i ett pressmeddelande

– Värderingen av vår livsviktiga kunskap måste öka. Det finns ingen motsättning mellan höjda ingångslöner, lönespridning och en god löneutveckling, fortsätter Sineva Ribeiro.

Nedan står  snittlönerna yrke för yrke för medlemmar i Vårdförbundet som är anställda inom landstingen och har månadslön. Chefslöner har intre tagits med.

Hela statistiken med möjlighet att jämföra med fjolåret finns här.

Det finns också statistik från SCB som visar på något högre löner för de här grupperna. Sannolikt för att de räknar in chefer och alla de som inte är landstingsanställda.

Medellönen för sjuksköterskor var högst i Stockholms läns landsting med 28 090 kronor i månaden.
Landstinget Halland hamnar i botten på listan, där tjänar den genomsnittliga sjuksköterskan 26 057 kronor i månad

Barnmorskorna, som har fyra och ett halvt års högskoleutbildning, har högre löner. Genomsnittslönen i hela riket var 29 612 kronor i månaden.
Stockholm ligger högst med 31 312 kronor, och Blekinge i botten med 28 320.

biomedicinska analytiker, hade i snitt 26 449 kronor.
Bäst tjänade biomedicinska analytiker i Jämtlands läns landsting, där snittlönen var 27 752 kronor i månaden. Lägst ligger Västerbotten, 25 822 kronor.

För röntgensjuksköterskor låg medellönen på 27 347 kronor i månaden.
I topp låg Landstinget Västmanland med 29 315 kronor i månaden, i botten Landstinget Kronoberg med 25 025 kronor.

Lars Laurén

Lars Laurén
Reporter
Work+46 (0)70 672 52 59

Senaste Twitter-inlägg:
Laddar...

Nyheter