fackliganyheter.nu

På fyra år har läget på spansk arbetsmarknad dramatiskt förvärrats. Grafik: El País

Spansk arbetslöshet närmar sig snabbt rekordhöga 25 procent

spanien Den spanska ekonomiska krisen tycks förvärras. Arbetslösheten ökar nu snabbt och omfattar 24,4 procent. Bara vid ett tillfälle tidigare, 1994, har man varit i närheten av de här nivåerna.

27 Apr 2012

Den spanska dagstidningen El País skriver i dag om den rekordhöga arbetslösheten, som förvärras i oroande snabb takt. På ett diagram ser man hur de jobbsökandes andel bland de arbetsföra har stigit från svenska nivåer (cirka 8 procent) för fyra år sedan till dagens nivå.

Raset i sysselsättningen har orsakats av att Spanien var särskilt hårt drabbat av finanskrisen 2008, tillsammans med Irland och Island. Under det senaste året har situationen dramatiskt förvärrats av eurokrisen och Spanien betraktas, tillsammans med Italien och Grekland, som ett av de mest problemtyngda länderna.

På bara ett år har antalet arbetslösa spanjorer ökat från 4,7 till 5,6 miljoner, enligt siffror från INE, som är den spanska motsvarigheten till svenska SCB.

Spanien dras ännu med ett stort budgetunderskott och statsskulden kommer därför av allt att döma att öka i år, trots aviserade åtstramningar. 

Den spanska konservativa regeringen som kom till makten efter valen i höstas har hamnat på kollisionskurs med facken (UGT och CCOO), framför allt efter att röstat igenom försämringar i arbetsrätten.

Syftet är att öka rörligheten på arbetsmarknaden, men facken anser att uppluckringen dramatiskt kommer att öka otryggheten och att förändringarna dessutom strider mot konstitutionen.

Stora manifestationer mot regeringens politik, som bland annat innebär besparingar på utbildning och hälsovård, planeras nu den 29 april och den 1 maj. "Vi kommer att fortsätta med demonstrationerna så länge det behövs", säger CCOO:s generalsekreterare.

1994 var den spanska arbetslösheten 21,4 procent enligt Eurostat. Tidningen El País hävdar dock i dagens artikel att arbetslösheten var jämförbar med dagens nivåer.

Läs mer

Spanien sätts under EU-bevakning

Spansk kreditbetyg sänks

Krav på tillväxtåtgärder framför åtstramning

Lennart Frykskog

Lennart Frykskog
t f chefredaktör och ansvarig utgivare
Work+46 (0)70 668 91 64

Senaste Twitter-inlägg:
Laddar...

Kommentarer

Högst arbetslöshet i EU. Och ungdomsarbetslösheten är över 50 procent.

Lennart Frykskog
2 Maj 2012

Arbetslösheten ned med 6 000 under april skriver El País i dag (4 maj). På tok för tidigt att tal om trendbrott dock.

Lennart Frykskog
4 Maj 2012

Nyheter