fackliganyheter.nu

Stor ökning av utdrag
ur belastningsregistret

övervakning Allt fler arbetsgivare kräver att jobbsökande lämnar ett utdrag ur polisens belastningsregister. På åtta år har ärendena mer än tredubblats och 2011 verkar bli ett rekordår.

3 Maj 2011

Arbetsgivare som kontrollerar arbetssökandes bakgrund i belastningsregistret blir allt vanligare, visar nya siffror som Rikspolisstyrelsen tagit fram för TCO-tidningen.

– Det har varit en lavinartad ökning och känns nästan som om var och varannan arbetsgivare vill ha ett registerutdrag. Det gäller så gott som alla arbetsgrupper, säger Solveig Johansson, som hanterar utdragen på Rikspolisstyrelsen.

2003 gjordes 133 100 utdrag medan det 2010 var uppe i 363 900, alltså nästan tre gånger så många. I den typ av utdrag som skolan efterfrågar syns endast sexualbrott och grova våldsbrott. Men i de enskilda utdragen, som står för nästan hälften, framgår även mindre företeelser som fortkörning eller snatteri.

– Det ringer folk som är helt förtvivlade och har ett jobb som står på spel. De frågar om det finns något de kan göra för att ta bort det som står i brottsregistret, men det ju går inte, säger Solveig Johansson.

Ökningen är nu större än någonsin och 2011 ser ut att bli ett rekordår, bara under de tre första månaderna har 114 600 registerutdrag beställts. Om det fortsätter i samma takt blir det fler än 450 000 innan året är slut. Och Rikspolisstyrelsen märker att de flesta yrkeskategorier berörs.

– Arbetsgivare har blivit mer medvetna om denna möjlighet och det sprider sig. Det kan handla om taxichaufförer, måltidspersonal i skolan, personal inom vård och omsorg, postjobb eller jobb i kommunen. Jag tror det kommer fortsätta för det bara väller in ansökningar via fax, mejl och post, säger Solveig Johansson.

Det har också lett till en ökad arbetsbelastning för handläggarna på Rikspolisstyrelsen.

– Varje utdrag som begärs kräver en arbetsinsats och det är många som ringer. I takt med att detta ökar så går det också åt mer resurser, säger Sven-Olov Hansson, enhetschef på Rikspolisstyrelsen.

Det faktum att höjdhopparen Patrik Sjöberg nyligen berättat om hur han utnyttjats sexuellt av sin tränare tror Sven-Olov Hansson också kan skapa större oro.

– Det kan självklart leda till att fler gör utdrag, kanske även i ideella sammanhang, säger han.

För två år sedan föreslog också en statliga utredning en ny lag som bland annat skulle göra det svårare att kräva registerutdrag. Men på arbetsmarknadsdepartementet vill de i nuläget inte säga när eller om förslaget ska genomföras.

– Förslagen är intressanta, men det är i dagsläget inte helt uppenbart hur man skulle kunna gå vidare med utredningen. Förslagen har bäring på såväl grundlagen som på den svenska modellen, vilket naturligtvis ställer höga krav på beredningen, säger Cherine Khalil, pressekreterare hos arbetsmarknadsministern.

Men utredningen kom 2009, varför tar arbetet sådan tid?

– Det behandlar en rad mycket komplicerade frågeställningar som kräver en noggrann analys och som berör flera departement inom regeringskansliet.

Natalie Roos

Natalie Roos
Reporter
Work+46 (0)8 782 92 16

Senaste Twitter-inlägg:
Laddar...

Kommentarer

Undrar om det betyder att folk blir mindre kriminella bara för att kunna få ett jobb. I så fall låter det bra.

Anna
3 Maj 2011

Det här är en av årets tre vassaste nyheter på fackförbundspressens webbplatser. En av tre kandidater till utmärkelsen "Bästa nyhet på webben" inför Fackförbundspressens dag 15 mars.

Lennart Frykskog
13 Mars 2012

Nyheter