fackliganyheter.nu
(Foto: Jann Lipka)

TCO:s Eva Nordmark är inte främmande för att öka de fackliga ambitionerna på välfärdsområdet. Foto: Jann Lipka

Svår balansgång
att avtala om välfärd

välfärd Facket har i alla tider varit bra på att, tillsammans med arbetsgivarna, komplettera den allmänna välfärden. Det är bra för medlemmarna men det riskerar att bromsa nödvändiga reformer.

21 Feb 2012

– Ja varför inte? Så svarade TCO:s ordförande Eva Nordmark i går på "Stora Saltsjöbadskonferensen om den Svenska Modellen". Frågan: Är facket beredda att ta hand om allt större delar av välfärden åt sina medlemmar.

Frågan ställdes av arrangören, debattsajten Newsmills chefredaktör P.M. Nilsson.  Han undrade rentav om facket och arbetsgivarna skulle kunna bli det nya landstinget eller den nya försäkringskassan.

När det gäller kassan tyckte Eva Nordmark, efter viss tvekan, att det nog ligger rätt långt bort att parterna skulle ta hela det ansvaret.

– Vi tror på den generella välfärden och vi tror på inkomstrelaterade välfärdstjänster.

Lite tidigare betygade hon också sin tro på kollektivavtalens stora fördelar och möjligheter.

– Det är facket roll att komplettera den generella välfärden med nya lösningar genom kollektivavtal, försäkringar och andra medlemsförmåner.

Att kollektivavtalen utsträcks till att gälla allt möjligt annat än löner är absolut inget nytt påfund. Tänk bara på de gamla tjänstepensionerna och deras växande betydelse för den enskilde. Eller de avtal om sjuk- och föräldralön som förstärker de allmänna systemen. Eva Nordmark hade flera exempel.

Men det ligger alltid
ett dilemma i den här typen av lösningar. Kompletterande fackliga försäkringar kan göra att staten slår sig till ro och avstår från dyra men nödvändiga reformer.

Eva Nordmark nämnde den växande floran av fackliga inkomstförsäkringar som tillkommit på senare år i takt med arbetslöshetsförsäkringens allmänna förfall. Och mindes hur det fick förre arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin att hänvisa till de fackliga försäkringarna när han avkrävdes höjda tak och bättre villkor i a-kassan.

– Därför kräver varje förändring av facket roll noggrann eftertanke om vad det kommer att innebära för den generella välfärden.

För det finns många risker med att urholka systemen till den grad att inkomstbortfallsprincipen inte längre gäller för breda grupper i samhället.

– Om inte stödet för modellen längre finns så får vi ett helt annat samhälle, sa Eva Nordmark. Något som för övrigt fler medverkan på konferensen var inne på.

Vilket redan är på väg att ske med sjukförsäkringen och a-kassan som är på god väg att bli låga grundförsäkringar. I stället för att vara ett robust skydd åt alla de som är med och betalar. Det är för närvarande bara 12 procent av de heltidsanställda löntagarna som får de utlovade 80 procenten av inkomsten när de mister jobbet.

– Att höja taken i försäkringarna är därför akut, tyckte Eva Nordmark.

Lars Laurén

Lars Laurén
Reporter
Work+46 (0)70 672 52 59

Senaste Twitter-inlägg:
Laddar...

Nyheter