fackliganyheter.nu
(Foto: Lennart Frykskog)

Tjänar man 33 000 kronor motsvarar 4,5 procent under tre år ett årligt lönepåslag med 500 kronor. Foto: Lennart Frykskog

Teknikföretagen bjuder 4,5
procent i löneökningar på tre år

avtal 2013 Teknikarbetsgivarna erbjuder facken inom industrin ett treårigt avtal som är värt 4,5 procent. Det är för lågt, svarar Unionens förhandlingschef.

7 Feb 2013

Senast den 31 mars ska ett nytt avtal vara klart, och såväl fack som arbetsgivare har nu lagt sina utgångsbud. Facken har tidigare yrkat på 2,8 procent i löneökningar för det närmaste året.

Bakom kravet står förutom Unionen även IF Metall och Sveriges Ingenjörer.

Arbetsgivarna lägger sig, inte oväntat, på en ännu lägre nivå: 4,5 procent på tre år. Siffran definieras som "höjning av arbetskraftskostnaderna" där "allt ska räknas".

– I detta bekymmersamma läge behövs stabila förutsättningar genom ett längre avtal med kostnadsökningar på en nivå som företagen kan bära, säger Teknikföretagens vd Åke Svensson.

Att arbetsgivarna yrkar på ett treårigt avtal var också väntat. De har tidigare sagt att de vill ha en lång planeringshorisont.

Unionen är inte helt avvisande till det, men inte villkorslöst.

– Vi kan också tänka oss ett längre avtal, men i så fall behöver vi säkra möjligheten till delpension. Om människor ska klara av att jobba längre upp i åldrarna måste det finnas möjligheter att gå ner på deltid de sista åren, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef.

Nivån på budet är för lågt, enligt Hjert.

– Men det är bra att arbetsgivarna nu kommit med ett motbud så att förhandlingarna kan sätta igång.

Den 1 mars kan ”medlarna”, det vill säga de opartiska ordföranden, träda in i handlingen och biträda parterna. Om det kärvar i slutfasen av förhandlingarna kommer de att agera allt mer aktivt och lägga bud till parterna.

Bakom arbetsgivarbudet står Teknikföretagen samt Innovations- och Kemiarbetsgivarna.

 

Lennart Frykskog

Lennart Frykskog
t f chefredaktör och ansvarig utgivare
Work+46 (0)70 668 91 64

Senaste Twitter-inlägg:
Laddar...

Nyheter